Na pozvanie Miroslava Lajčáka navštívi Slovensko Catherine Ashtonová

27.02.2013 Bratislava

Bratislava - Zhodnotenie 2-ročnej éry Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, jej priority či aktuálne zahranično-politické témy budú rezonovať 28. februára 2013 počas prvej oficiálnej bilaterálnej návštevy šéfky európskej diplomacie Cathrine Ashtonovej na Slovensku. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie pricestuje na pozvanie podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitosti Miroslava Lajčáka. Okrem ich spoločného rokovania C. Ashtonovú prijme aj prezident Ivan Gašparovič a predseda vlády Robert Fico.
Na oficiálnych stretnutiach sa prediskutuje ďalšie budovanie Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ, jej priority a tiež aktuálne a pripravované aktivity zacielené na stabilizáciu či riešenie konfliktov vo svete. Rozhovory neobídu ani vzťahy s krajinami západného Balkánu a Východného partnerstva. Na pôde rezortu diplomacie sa C. Ashtonová vystúpi v rámci diskusie pod hlavičkou „Európska zahraničná politika - výzvy a budúcnosť“, kde bude debatovať s hlavnými odborníkmi ministerstva a mimovládnymi organizáciami.
Slovensko oceňuje profesionálne pôsobenie C. Ashtonovej na čele európskej diplomacie a vzájomnú spoluprácu pri realizovaní Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ, pričom zajtrajšia návšteva má podčiarknuť podporu jej aktivitám.
 

Vyberte región